Opfører ny cellebygning inden for murene i Vestre Fængsel

skalmur Vestre Fængsel

Vestre Fængsel nye bygning med særlige overvågningsceller nærmer sig færdiggørelsen. Adserballe & Knudsen afleverer nybyggeriet i februar 2015.

Byggeopgaven er kompleks af flere grunde. Der er meget begrænset plads på byggepladsen mellem sikringshegn og eksisterende bygninger. Bygningens særlige formål medfører detaljer i konstruktionen og indretningen ud over det sædvanlige, blandt andet er alle vinduer hærdet panserglas. Endelig udføres arbejdet inden for murene, hvilket betyder, at håndværkerne skal sikkerhedsgodkendes og respektere særlige regler, mens de er på byggepladsen.

Det er anden gang Adserballe & Knudsen bygger inden for murene på Vestre Fængsel, så de særlige forhold er rutine.

-Der er faktisk fordele ved at arbejde inden for murene, siger projektleder Dennis Kensø, Adserballe & Knudsen og fortsætter:

-Der er en større forudsigelighed i dette projekt. Når du møder om morgenen, kan du være sikker på, at materialer og maskiner ikke er stjålet i nattens løb. Der kommer ikke uinviterede ind bag hegnet. Men vigtigst er, at leverancer og underleverandører ved, de skal passe aftalerne. Ingen afvigelser. For en projektleder er det helt fantastisk.

Vestre Fængsel er fra 1895 og Danmarks største opført med en karakteristisk facade i gule teglsten med røde bånd. Den nye bygning adskiller sig helt bevidst fra den stil. Råhuset er opført i beton og de to nederste niveauer er skalmuret med en hårdt brændt Pedersen tegl. Øverste niveau beklædes med en let konstruktion i træ og zink, og tagpaptaget er fladt. I taget indbygges et stort ovenlysvindue.

Bygningen er i tre etager og på i alt 800 etagemeter. Den indrettes med sikringsceller med overvågning og kontorer til personale. De nye celler erstatter utidssvarende i det gamle fængsel, og de indrettes specielt til formålet, så Politiets arbejde kan udføres mere rationelt og med bedre forhold for de indsatte. De skal anvendes til indsatte, som er selvmordstruede, narko-slugere og andre fanger, som Politiet ønsker at overvåge 24/7.

Adserballe & Knudsen vandt hovedentreprisen i en indbudt licitation og varetager primært projektledelse og murerentreprisen. Øvrige opgaver, blandt andet el, vvs, ventilation og cts, tømrerarbejdet, kloak, fundament og elementmontage udføres i underentreprise.

Hovedentreprise
Adserballe & Knudsen A/S

Bygherre
Direktoratet for Kriminalforsorgen

Rådgiver
NIRAS A/S

Arkitekt
Erik Møller Arkitekter

Periode
Juni 2014-februar 2015

Kontakt
Adm. direktør Karsten Hjarsø

Entreprisesum
12,3 mio.kr.