Digital superoptimering af trækonstruktioner
Hos Adserballe & Knudsen har vi indledt et samarbejde med BRAV – Rådgivende Ingeniører om digital præfabrikation af trækonstruktionen på 63 rækkehuse.
De kommende boliger i Sømmes Vænge opføres som træskeletkontruktion, og vi anvender BRAV’s værktøj Carpent, der blandt andet giver os følgende konkrete fordele:
– Reduktion af materialeforbrug
– Optimering af processer
– Styring af fugtrisiko
– Fleksibilitet i udførelsen
BRAV har udviklet Carpent, der med et minimalt projektinput muliggør statiske beregninger, mængdeberegninger og kvalificerede bygbare løsninger allerede i skitsefasen.
”Det giver os en superoptimering af projektets konstruktive del, hvor en fuld 3D-model anvendes til produktion, prisberegning og bygbarhed,” fortæller Jakob Kock, Teknisk Chef hos Adserballe & Knudsen.
På Sømmes Vænge sker tilskæringen af træet hos Odico A/S, hvor modeldata videregives til en fuldautomatisk robot, som tilskærer, fræser og opmærker enkeltdele.
Herefter pakkes emnerne efter en nøje afstemt logistikplan, så konstruktionen kan samles hurtigt og enkelt på byggepladsen.
”Fordelen ved at opføre konstruktionen in-situ i forhold til ren præfab er, at det giver byggeledelsen mulighed for at beskytte de fugtfølsomme elementer som isolering, dampspærre og gips.”
“Ofte når man monterer præfabrikerede elementer løber man risikoen for, at de fugtudsættes, hvilket medfører et enormt spild af materialer, tid og økonomi,” fortæller Jakob Kock.
Christian Degn fra BRAV fortæller, at værktøjet er udviklet for at gøre træskelet-byggeri attraktivt igen ved at eliminere nogle af de sædvanlige ulemper.
”Vi mener, at den største årsag til at fravælge træskelethuse er tid – både i projektering og udførelse. Træskeletbyggeri er heller ikke fleksibelt og ideelt til ændringer i et projekt, da det tager tid at omprojektere hver gang,” siger han og fortsætter:
”Carpent er et forsøg på at minimere den tid, det kræver at projektere og udføre et træskeletbyggeri. Vi tror desuden, at Carpent kan danne grundlag for, hvordan vi bygger i fremtiden med digital fabrikation af bæredygtige materialer.”
Konstruktionen på Sømmes Vænge går i gang sidst på foråret 2023, og vi vil løbende dele vores erfaringer fra projektet.