Bæredygtighed
Lavemissionsbyggeri er et strategisk udviklingsområde i virksomheden. Det har blandt andet udmøntet sig i en massiv investering i CLT-byggeri, der indtil videre har ført til opførelsen af mere end 275 nybyggede boliger og en tilbygning til vores eget hovedkontor.
Nye rapporteringskrav
Adserballe & Knudsen A/S skal fra 2025 rapportere ud fra CSRD i 2025, og vi har siden regnskabsåret 2023 afrapporteret efter standarden som en forberedende øvelse til de kommende år. I 2024 er fokus på at udarbejde en dobbeltvæsentlighedsvurdering, hvor vi identificerer,
hvilke bæredygtighedsemner, der er relevante for os at arbejde med. Vores fokus i 2023 har været på at sætte status, lære rammesætningen at kende og være gennemsigtige omkring vores indsatser.
Forskning og udvikling
I det strategiske arbejde med bæredygtighed ligger et stort fokus på at bidrage til metodeudvikling, der kan føre til CO2 besparelser i byggeriet. Vi deltager derfor løbende i en række forsknings-, udviklings- og demonstrationsprojekter, eksempelvis ”Build-in-Wood”, ”Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”, ”Den frivillige bæredygtighedsklasse” med flere.
Herudover arbejder vi med præfabrikation af trækonstruktioner i vores eget byggesystem, diverse certificeringsmodeller samt upcycling og energireduktion på byggepladsen. Vi har indført specifikke tiltag for at sikre en mere bæredygtig byggepladsdrift i form af blandt andet varmepumper, solceller, regnvandsopsamling og materialegenbrug på vores byggesager.
På baggrund af vores omfattende erfaring med materialet er Adserballe & Knudsen inviteret ind som partner i det internationale forskningsprojekt Build-in-Wood, der har til formål at øge andelen af træ til opførelse, renovering og retro-fitting af fleretagers byggerier i Europa. I løbet af Build-in-Wood’s fireårige projektperiode skal projektpartnerne både teste bio-materialer, afprøve innovative metoder og udvikle helt nye produkter.
I efteråret 2024 opfører vi et demonstrationsprojekt hos Teknologisk Institut, der skal afprøve principper, materialer, m.v. fra forskningsprojektet.
Du kan læse mere om vores Build-in-Wood initiativ her
Reduction Roadmap
I 2023 markerede Adserballe & Knudsen A/S sammen med søsterselskabet CG Jensen A/S og flere hundrede andre virksomheder fra byggebranchen støtte til opfordringen om at lade byggelovgivningen følge den etablerede klimavidenskab ved at bakke op om Reduction Roadmap.
Sidst på året inkluderede organisationen bag initiativet vores CLT-byggeri Skademosen i Reduction Roadmaps første casesamling over eksempel-projekter, der viser vejen mod fremtidens lavemissionsbyggeri. Projektet er opført i et CLT-byggesystem, vi har udviklet i samarbejde med Boligselskabet Sjælland, Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Holmsgaard a/s.
Boligbyggeri fra 4 til 1 planet
Samme team blev også udvalgt til det Realdania-støttede initiativ ’’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’’, hvor vi i løbet af året har arbejdet med omprojektering af Søgården i Glumsø. Gennem en optimeret bygningsvolumen og anvendelsen af biobaserede materialer demonstrer vi, at klimaaftrykket kan reduceres til under 2,5 kg CO2-ækv./m2/år, hvilket ligger markant under grænsen på 5,8 kg CO2-ækv./m2/år fastlagt af
Reduction Roadmap.
Under paraplyen 4 til 1 har vi også sponsoreret opførelsen af den planetære pavillon for Tegnestuen LOKAL og Aaen Engineering. Den midlertidige pavillon blev opført med fokus på cirkularitet og design for adskillelse. Pavillonen bestod blandt andet af præfabrikeret limtræ, genanvendt skillerumsglas fra kontorbyggeri samt upcyclede teglklinker. Pavillonen, der var placeret på Søren Kierkegaards Plads under UIA World Congress of Architects CPH 2023, var vinderforslag i konkurrencen ’’Next Generation Architecture’’, som Realdania og Velux Fondene stod bag.
CARPENT
I 2023 introducerede vi også vores nye træbyggesystem, CARPENT, som kombinerer digital optimering af bærende konstruktioner med robotteknologi og godt gammeldags tømrerhåndværk. Det anvendes på opførelsen af 40 almene boliger på projektet Sømmes Vænge i Gundsømagle og planen er, at konceptet i 2024-2027 skal rulles ud på flere sager.
Ressource-initiativer
Vi har i 2023 taget initiativ til udarbejdelsen af programmet ”Den ressourceoptimerede byggeplads” i samarbejde med tegnestuen CF Møller
på baggrund af vores fælles projekt Plejecenter Sjælsø. Formålet er at skabe en folder med konkrete byggepladsinitiativer, som vores projektfolk kan tage direkte i brug på deres byggesager. Produktet ligger færdigt ultimo 2024 og vil blive offentligt tilgængeligt.
”Den ressourceoptimerede byggeplads” tager afsæt i tidligere projekter. I 2019-2020 deltog vi i Realdania-projektet GENTRÆ, der var et bidrag til at indføre cirkularitet i byggeriets fødekæde ved at genbruge interimstræ og dermed forlænge materialets levetid. I 2021 introducerede vi pilotprojektet FRAKTION, hvor vi indsamler interimstræ og andre materialer til upcycling i og uden for virksomheden.
Modtagerne af materialerne har været en blandet forsamling indtil videre. Det er både blevet anvendt til at bygge shelters, til daginstitutioner i lokalområdet og til studieprojekter.