Build-in-Wood, Høje-Taastrup
Build-in-Wood Demonstrator skal udvikle og teste forskellige løsninger med henblik på at demonstrere, at biobaserede byggematerialer er et konkurrencedygtigt og naturligt valg til fremtidens byggeri.
Kort om projektet
Build-in-Wood på Teknologisk Institut i Høje-Taastrup er et EU-demonstrationsprojekt finansieret af EU Horizon 2020-puljen. Formålet med projektet er at skabe grobund for anvendelsen af træ og andre biobaserede materialer i opførelsen af fleretagers byggeri.
Projektet har varet i seks år, og igennem perioden har de 21 partnere arbejdet med forskellige udviklingsaktiviteter, herunder materialer, metoder, digitalisering, lovgivning og meget mere. Ultimativt er der udviklet et byggesystem, som er kernen i Demonstratorbygningen.
Bygningen vil være i brug og have 32 kontorpladser, og samtidig vil de fulde 340 m2 fungere som et living lab. Husets fleksibilitet er derfor et vigtigt omdrejningspunkt, hvor de komplette facadepaneler er aftagelige, og installationer er synlige, så man kan foretage udskiftning af delelementer undervejs.
Adserballe & Knudsen har deltaget i en række såkaldte work packages i projektet, og på selve byggesagen varetager vi byggeledelsen og står for montagen af CLT- og limtræselementer samt al aptering.
Proces
Projektet støttes af EU’s Horizon 2020-program, der med et samlet budget på 75 mia. euro er et af verdens største programmer for forskning og innovation.
Der har været en stor interesse for projektet, hvor der har været en stor interesse på tværs af EU-landende. Projektet har 21 internationale samarbejdspartnere fordelt over 12 lande.
Mange sponsorere bidrager med materialer og komponenter til bygningen. Der foreligger derfor en masse input til processen, der inddrages på den bedst mulige måde og projektet kræver en stor fleksibilitet.
Det er mange nye tiltag der skal afprøves. Dertil er der installeret en digital tvilling, der kan følge bygningens tilstand og behov for vedligeholdelse.
Teknisk beskrivelse
Bygningen måler 340 m2, hvilket inkluderer et laboratorium på 70 m2, kontorrum på 80 m2 og køkken- og toiletfaciliteter.
Råhuset konstrueres af en bærende ramme af limtræsøjler og -bjælker, samt dækelementer i CLT og lette træfacader. For at mindske brugen af beton opføres fundamentet på skruefundamentspæle.
For at kunne teste materialer og bæredygtige løsninger under realistiske forhold, opføres bygningen så stort set alle dele og elementer kan udskiftes.
Den aftagelige del er planlagt efter, at midterbjælken og dæk kan afmonteres, således at man kan skabe et dobbelthøjt rum. Tagskiven har også en aftagelig del.
Derudover er der særligt fokus på akustik, fugt og brandsikkerhed, da dette er nogle af de væsentligste risikofaktorer i brugen af biobaserede materialer.
Fakta
ROLLE: Fagentreprenør
BYGHERRE: Teknologisk Institut
ARKITEKT: Panum & Kappel
INGENIØR: ABC – Rådgivende Ingeniører
PERIODE: 2019-2024