


Fremtidens Spejderhytte
Adserballe & Knudsen står for opførelsen af 32 eksemplarer af Fremtidens Spejderhytte fordelt over hele Danmark.
Kort om projektet
Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilliget opførelsen af 32 eksemplarer af Fremtidens Spejderhytte fordelt over hele landet.
Hytterne er udviklet for at understøtte udeliv og udeaktiviteter for lokale spejder- og FDF-foreningers børn og unge.
Projektet har været udgangspunkt for en arkitektkonkurrence, hvor 62 tegnestuer deltog og udarbejdede forslag til en kompakt og miljøvenlig spejderhytte, der skulle understøtte fællesskab og aktivitet i naturen. Målet er at skabe en ansvarlig og bæredygtig tilgang til ressourceforbrug og arealudnyttelse, som med sit design inviterer brugerne til at tilbringe tid udendørs.
Hytterne bygges primært i træ i et kompakt design, der kommer til at rumme de mest nødvendige funktioner for en spejderforening. Spejderhyttens rum og funktioner, fællesrum, køkken, udearbejdsplads, depotrum og toilet samles under et stort udhængstag, som giver beskyttelse mod det klassiske danske vejr og skaber et åbent, men beskyttet rum, som indbyder til aktivitet og samvær udendørs.
Alle hytter er principielt identiske, dog vil der være justeringer i forhold til vindlastterrænkategori. Rumprogram, arealer, facadeudtryk mv. vil stadig være ens for samtlige hytter.
Proces
De 32 spejderhytter opføres hos forskellige spejderforeninger. Selv om der er én overordnet bygherre, og hytterne skal være identiske, skal der laves 32 individuelle projekter.
Der skal tilrettelægges og planlægges tilkørsel, materialer, skurby etc. ud fra hver enkelte byggeplads med de underliggende forhold, og det er derfor en mere omstændig sag, der kræver meget koordination og kommunikation med flere interessenter.
For at skabe et smidigt projekt, der er overskueligt for alle parter, har vores mission været at handle med alle de samme underentreprenører til udførelsen af hver enkelte sag.
Et sådant samarbejde er med til at sikre ensartet kvalitet og effektivitet i arbejdet på tværs af de forskellige geografiske områder.
Teknisk beskrivelse
De bærende konstruktioner bygges i træ, og facaderne opføres i præfabrikerede træelementer. Træelementerne produceres eksternt og leveres på pladsen efter just-in-time princip.
Bagvæggen på hytterne udføres med aktive facader, der inkluderer funktionelle elementer som åbne hylder, vaskeplads, raftelade, opbevaringsplads til brænde og affaldscontainere. Facaderne både ude og inde bliver dækket af vandrette og lodrette dækbrædder, der fungerer som ophæng for kroge og beslag.
Under udhængstaget etableres overdækkede udeopholdsrum og terrasser på kanten af landskabet. Under det store stålpladetag indrettes shelterpladser med stigeadgang fra de to gavle.
Alt træ der skal indgå i byggeriet eller til anlæg skal være fremstillet af dokumenterbart bæredygtigt træ. Herunder skal de bæredygtige træprodukter minimum være FSC eller PEFC certificeret.
Derudover implementerer vi et integreret affaldshåndteringssystem, der omfatter:
- Regelmæssig fjernelse af affald fra byggepladsen
- Kildesortering og vejning af affald
- Affald sorteret på entreprenørniveau
Fakta
ROLLE: Hovedentreprise
BYGHERRE: Den A.P. Møllerske Fond
ARKITEKT: LETH & GORI
INGENIØR: ABC – Rådgivende Ingeniører
LANDSKAB: Vega Landskab
PERIODE: 2024-2027
KONTRAKTSUM: Ikke oplyst
AREAL: 3.000 m2